Over

HQSS wordt gerund door .
In de afgelopen 14 jaar heb ik mij ontwikkeld tot specialist in het ontwikkelen van software. Verder heb ik een sterke affiniteit met het voor gebruikers en bedrijven de beste oplossing leveren. Dat in tegenstelling tot een softwareproduct op te leveren dat vervolgens niet aan de wensen voldoet of meer problemen geeft dan het op zou moeten lossen.

Ik ben ervan overtuigd dat HQSS in elke organisatie kan helpen om bestaande softwarepakketten beter met elkaar te laten werken.

Specialisatie

Ik heb veel ervaring in het ontwikkelen van administratieve software die via internet werkt (SAAS, Software as a Service). Door deze ervaring is het voor mij duidelijk geworden dat het vaak beter is om binnen een bedrijf de bestaande softwarepakketten te koppelen dan alle softwarepakketten te vervangen voor één groot "alles in één" systeem. Deze andere denkwijze heeft als groot voordeel voor de klant dat de kennis, ervaring en investeringen in de aanwezige software niet overboord gezet hoeven te worden. In tegendeel zelfs: die investeringen blijven bewaard. Door het koppelen van diverse systemen is het mogelijk om personeel te bevrijden van repeterende werkzaamheden en tegelijk een betere kwaliteit te krijgen doordat er minder fouten worden gemaakt.

Om deze reden heeft HQSS besloten om zich te specialiseren in het koppelen van systemen.

Ik zie software, vooral administratieve software, als bronnen en bestemmingen van gegevens en data. Denk dan aan adres-, factuur- en ordergegevens, berichten van en naar werknemers en leveranciers, enquêteresultaten, importbestanden van uur-, tijd- en kilometerregistratie enzovoort. Al deze gegevens zijn belangrijk voor u en moeten verwerkt worden zodat uit deze gegevens informatie naar boven komt.

Internet en de invloed op software

Internet en het gebruik ervan heeft zich de afgelopen jaren extreem snel ontwikkeld. Het is van een handig medium naar noodzakelijke infrastructuur veranderd. Het is een eerste levensbehoefte geworden voor consumenten en ook voor veel bedrijven is het onmisbaar. Denk maar aan wat er gebeurt als internet even niet bereikbaar is. En door de opkomst van smartphones en tablets is internettoegang niet meer aan een locatie gebonden.

Deze ontwikkeling is van groot belang voor . Het is belangrijk om deze verandering in software te begrijpen. Was het vroeger standaard om in bedrijven alle software en data op lokale servers of op elke PC te hebben, nu is een beweging naar "the cloud" of "Software as a Service" bezig. En dit betekent dat er op een andere manier tegen softwareontwikkeling aangekeken moet worden.

In deze verandering ben ik "opgegroeid" en heb vele applicaties gemaakt en aangepast die gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden.

Daarnaast heeft deze ontwikkeling ook een enorme invloed op de manier van werken. In het bedrijfsleven is een grote beweging bezig van het gebruik van lokale software naar online software. Een paar voorbeelden: boekhouding via een van de vele online aanbieders, klant- en relatie- en verkoopbeheer via Salesforce, internetbankieren via de telefoon, projectplanning van monteurs via de telefoon of TomTom. Deze ontwikkeling heeft zeer veel positieve effecten. Het biedt nieuwe mogelijkheden om sneller en beter met klanten en personeel om te gaan. Een extra voordeel van deze beweging is dat u niet meer zelf verantwoordelijk bent voor het systeembeheer voor deze applicaties.

Maar deze ontwikkeling zorgt er ook voor dat er nieuwe applicaties in uw bedrijfsomgeving komen en deze zijn niet altijd goed geïntegreerd met elkaar of met de "oude" applicaties. En dit kan voor frustraties en verloren tijd zorgen. HQSS kan u helpen om deze integratie op een goede manier uit te voeren.

Softwareontwikkeling

Voor de duidelijkheid, onderstaande projecten met een * naast de naam heb ik uitgevoerd in de tijd dat we mede-eigenaren waren van Crolox B.V. en Gistraxx B.V.

Oplossing voor een installatietechniek bedrijf *

Dit installatietechniekbedrijf heeft klanten door de Benelux en Duitsland. Hiervoor was een proces van orders, werkbonnen, kilometer- en urenregistratie aanwezig dat via telefoon en papier werkte. Orders werden in de ochtend aan de monteurs op papier gegeven en door de dag werden spoedklussen via de telefoon doorgegeven. Op kantoor werden de ingeleverde werkbonnen, vaak pas na meerdere dagen, in Microsoft Dynamics AX overgetypt. Dit was tijdsintensief en vaak waren werkbonnen niet volledig of onleesbaar.

Hiervoor is een applicatie ontwikkeld waarmee het proces gestroomlijnd is zonder het proces heftig aan te passen, zodat alle kennis en ervaring met de werkwijze niet overboord gezet is.
Dit is gedaan door de introductie van werkbonnen via een digitale pen en order- en navigatie informatie uit een boordcomputer systeem. Deze producten zijn via een webportaal aan het bestaande proces gekoppeld. De digitale pen zorgt ervoor dat een ingevulde werkbon vrijwel direct op de administratie aanwezig is en dezelfde dag nog gefactureerd kan worden. Via het webportaal worden de werkbonnen ontvangen, alle gegevens worden verwerkt en op een overzichtelijke manier gepresenteerd. In deze stap wordt ook een controle gedaan op de consistentie van de ingevulde informatie.

Een werkbon moet door de administratie in het webportaal bekeken en eventueel aangepast worden. Wanneer de werkbon niet duidelijk is kan deze met behulp van de monteur, die de bon net heeft verstuurd en dus nog precies weet wat hij heeft ingevuld, verbeterd worden.

Met behulp van een boordcomputer systeem (door middel van het gebruik van orders en de navigatie) wordt precies bijgehouden wanneer een monteur aan het werk gaat, wanneer een order afgerond is, hoeveel uur hij aan het werk is en hoeveel kilometers hij rijdt.

Dit alles wordt gedaan door diverse koppelingen tussen verschillende systemen: onder andere Microsoft Dynamics AX, een boordcomputer systeem en een digitale pen oplossing met de bijbehorende werkbonnen.

uren-inzicht.nl

Uren-inzicht.nl is een project van HQSS bedoeld als nieuw product voor bedrijven. Bijna elk bedrijf moet op een bepaald niveau uren schrijven, vooral de dienstgerichte bedrijven. Door de ervaringen in het verleden is er een duidelijk beeld ontstaan wat met de uren die geschreven worden zoal gedaan kan worden. Het kan namelijk veel meer zijn dan een manier om bij te houden hoeveel aan klanten gefactureerd moet worden. De vele urenregistratiepakketten zijn allemaal alleen maar gericht op de urenadministratie en vervolgens de facturatie.

In de geschreven uren zit echter een enorme bron van informatie verstopt. Wanneer de uren goed geschreven worden is het mogelijk om een goed inzicht te krijgen over de staat van projecten, onderdelen van projecten, klanten en het hele bedrijf. Het is voor veel bedrijven niet mogelijk om deze informatie uit de urenregistratie te halen en zij moeten daarom via andere routes deze informatie krijgen, zoals tijdverslindende handmatige rapportages door leidinggevenden met behulp van bijvoorbeeld Excel. Dit zou niet nodig moeten zijn, aangezien die informatie al aanwezig is in de geschreven uren.

Om deze reden wordt de applicatie uren-inzicht.nl gemaakt. Deze applicatie is voor iedereen beschikbaar en maakt het uren schrijven eenvoudig en (bijna) leuk. De applicatie maakt het mogelijk om de status van projecten precies van dag tot dag bij te houden. Het vertelt u bijvoorbeeld dat een project wel of niet voorspoedig gaat, of hoeveel vakantiedagen een werknemer nog heeft, hoeveel uren in de auto doorgebracht worden, welke klanten relatief veel uren vragen die niet betaald worden en nog veel meer.

Voor het uren schrijven is het voor u en uw werknemers belangrijk dat het niet vervelend is om uren goed bij te houden. Wij weten uit eigen ervaring dat het door de dag bijhouden van de werkzaamheden vervelend is. Daarom is met uren-inzicht.nl het bijhouden of achteraf uren invullen zo gemaakt dat het eenvoudig en minder belastend is. De geschreven uren zijn namelijk wel de bron van informatie.

Met de geschreven uren krijgen u en uw leidinggevenden een enorme hoeveelheid extra informatie over projecten, klanten en de werknemers. Uiteraard is er ook voor gezorgd dat u facturen kunt maken of de gegevens voor de facturen kunt exporteren naar een aantal verschillende formaten. We dagen u echter uit om meer uit de informatie te halen door middel van de verschillende rapportages, u zult verbaasd zijn hoeveel extra inzicht dit u kan geven.

Onze ervaring en wat kunnen we

HQSS heeft veel ervaring in het volgende:

  • Programmeertalen: Java, JavaScript, HTML, CSS, PHP
  • Frameworks & libraries: Spring, Hibernate, J2EE, CXF, FOP, Apache ActiveMQ
  • Databases & bestandtypen: PostgreSQL, MySQL, MS Access, MS SQL, XML, PDF, CSV, Excel, OpenOffice
  • Protocollen: SOAP, FTP, IMAP/SMTP/POP3, JMS
  • Besturingssystemen: Linux, Windows

Ik ben een programmeur met veel ervaring en met een brede interesse in de ontwikkelingen in het vakgebied. Ik ben dus op de hoogte en heb gewerkt met een veelvoud van wat hierboven opgesomd is.

Jeroen Rakhorst HQSS - High Quality Software & Services